Tudnivalók az iskolakezdési támogatásról

Most elmondjuk, hogyan támogatható a munkavállalók gyermekeinek iskolai tanulmánya úgy, hogy az anyagi teher ne legyen a munkavállaló számára stressz forrás, a támogatás pedig legális és a munkabér adózásánál kedvezőbb legyen. Így mindenki jól járhat.

Ki részesülhet iskolakezdési támogatásban és kinek mennyibe kerül?

Az adóterhet a munkáltató viseli, aminek a korábbi években érvényesített kedvező adóterhe megszűnt ugyan, de még mindig nagyon kedvezőnek mondható a 43,66%, ha a bérre rakódó 85,71 % adóterhet vesszük összehasonlítási alapként.

Mire költhető el az iskolakezdési támogatás?

Gyakorlatilag bármire, ami taneszköznek minősül, tehát a tankönyvek és taneszközökön kívül akár ruházatra, sportfelszerelésre vagy irodabútorra és számítástechnikai eszközre is.

https://ado.hu/rovatok/ado/iskolakezdesi-tamogatas-2017-ben

Milyen formában adható az iskolakezdési támogatás?

A cég adhatja pénzbeli juttatásként is, de ekkor ez a juttatási forma nem adómentes. Ezért inkább az az általános, hogy a kedvezőbb adózás mellett adható, bármire elkölthető béren kívüli juttatásnak minősülő pénzbeli juttatás (közismertebb néven cafeteria) 100.000 Ft-os kedvező adózású éves keretében szokták lehetővé tenni ennek igénylését. Az iskolakezdési támogatás utalvány formájában adható.

https://www.hrportal.hu/hr/-20170809.html

Ki jogosult az iskolakezdési támogatásra?

Röviden: aki családi pótlékra jogosult.
Tehát az a szülő, gyám veheti igénybe, aki családi pótlékra jogosult – az EGT tagállamban – általános vagy középiskolába járó gyermeke után. Mindkét szülő részesülhet a juttatásban, valamint az a nem vérszerinti szülő is jogosult a támogatásra, aki családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. A munkáltatónak nyilatkoztatni szükséges a munkavállalót, amellyel az igazolja a jogosultságát.

http://eduline.hu/…/6/23/iskolakezdesi_tamogatas_2017_K78QYF